Kadang lauk sempoi pun buat kita makan bertambah kan, tak tunggu yang mewah saja. Musim-musim hujan ni sedap layan sup. Sup ayam versi masak siam, sedap rasa masam pedas. Tambah cuti sekolah ni memang bab masuk dapur sampai 4738299kali sampaikan kita hilang idea nak masak apa.
Kalau goreng pulak ikan kering, fuhh lagi tak sedar bab makan.
Bahan:
Daging Ayam semestinya
Bawang besar 1 labu (blend)
Bawang merah/besar mayang kasar
Bawang putih mayang halus
Lengkuas 2 inci(ketuk)
Halia 1 inci (mayang halus)
2 batang serai (ketuk)
1 sudu rempah sup
3 jenis rempah kasar
Tomato belah 4
1 sudu pes asam jawa/2 biji perahan air limau kasturi
Lada (ikut kepedasan masing-masing suka)
Daun ketumbar/sup untuk hiasan
Perasa/garam secukupnya
Cara masak:
Tumis semua bahan diatas kecuali tomato hingga naik bau dan sedikit garing. Lepas tu masukkan ayam gaul biar rempah meresap dalam daging ayam, masukkan air,pes asam jawa, garam secukupnya. Renehkan hingga ayam sedikit lembut, tutup api boleh hidang dengan ikan masin goreng ke, sambal belacan, telur dadar ke. Ika layan dengan tauhu goreng cicah sambal lada kicap sajo.. Perghh, lupa diri jap. Huu. Refer gambar cara masak
Biasa sup macam ni combine dengan ikan Mason gelama masak sambal lada, goreng tauhu, sekalikan dengan ulam, terus lupa diet nohh. Selamat mencuba.
Top Social