Feeling Drama Korea Layan Jjangmyeon (mee kicap hitam)

3.15.2021

JAJANGMYEON/JJANGMYEON (BLACK BEAN NOODLES KOREAN).

Lunch apa uolls tengahari ni. Boring asyik makan nasi, sekali terliur plak nengok geng korea tu baham makan mee sejuk, camne buatlah..yang tu tak pandai kita buat yang simple dah lerr...korang tahu apa ni? Hmm..mee kicap yang geng running man makan, dalam coffee prince pun ada..asal tengok diorang makan confirm terliur, asal makan makanan Korea mula menjejes nak makan jugak, macam lah sedap sangat tengok kan gaya tu kan?.


Original taste memang tak pernah rasa & takkan rasa sebabnya resepi asli jajangmyeon guna binatang pendek kaki 4 pink tu & arak. Katanya jajangmyeon ni sebenarnya masakan cina. Takpe tak kisah mana-mana asal boleh masuk tekak, kenyang perut, sukati, boleh landing tidur plak..so let's checkout simple resepi jajangmyeon atau dengan kata melayunya mee kicap.

Actually ni kali kedua ika try buat resepi jajangmyeon,tahun 2014 ika pernah buat sekali, tapi lepas makan ika sendiri dehydrated & sudahnya buang dalam tong sampah,konon nak makan makanan Korea sangat, trauma jemaah sekali dengan suami kes menonong first time rasa masakan Korea isteri...mbahah, nasib tak serik. Kesnya salah beli black bean dalam botol tu yang masin ya Allah macam telan air laut, tak ku tahu kacang hitam dalam botol tu banyak jenis..rupanya terambil yang masin...kikiki, tulah first time merasa jajangmyeon, tapi kali ni try lagi buat. Kali ni dah study sikit rupanya kacang banyak jenis termasuklah kacang hitam. Rasa kacang hitam tak sesedap kacang merah, tapi memang unik rasa jajangmyeon kes kacang hitam tu lah.


Nak buat pun senang je mee hitam Korea ni, boleh makan bebila nak makan, buat breakfast ke, dinner ke, semua boleh.

Bahannya:
Mee lidi/mee kuning/meggi/spaggeti
Sos:
Kacang hitam
Isi ayam
1 labu bawang besar
Setengah biji Timun jepun atau timun biasa (buang biji)
1 biji ubi kentang
Boleh tambah sayur kegemaran lain kalau nak carrot ke, capsicum etc
Sos tiram
Kicap pekat
Cuka
Minyak bijan
Air tepung jagung
Cara buat tengok kat gambar ekk. Cubalah memang lain sikit rasanya dari mee goreng kicap basah kita, sebab ada rasa kacang tu. Hari tu kes mengada gi belek ig instafamous, nampak mee kicap korea ni, apa lagi masuk dapur godek-godek, siapkan jugak kes nak makan. Hurm pantang tengok makanan, diri gemor makan, tapi nak Kurus, memang lambat lagilah kalau peel cemni. 
Selamat mencuba uols. Nak kena layan K drama sambil mengunyah mee hitam ni baru masyukk. Kihkih. 




1 comment

  1. tengok resepi mcm mudah tapi tak berani nak cuba... itulah kalau tengok diaorang mkn jajang nih terliur betul

    ReplyDelete