Setiap kali mak ayah buat kenduri, menu yang ni wajib ada. Walaupun simple je lauknya tapi entah kenapa, menu paling laku. Dalam banyak-banyak lauk, lauk ni biasa habis dulu.
10 kilo ke, 20kilo ke, tetap licinss. Ni memang menu feberet family kami, atau orang yang makan kenduri kat rumah. Masa majlis kakak sulung dulu, even satu tong ikan yang besar kat pasar orang dok jual tu, tinggal sisa bekas aje.
Nak kata istimewa sangat takdelah.
Mungkin makanan orang kampung kot. Semua orang tahu menu ni, tapi cara mak minah, mak ajar Ika buat, buat menu ni special. So hari ni Ika share cara buat ikan ayo masak kicap.
Mudah dan sedap. Ikan ayo/tongkol/kayu memang feberet orang pantai timur lebih-lebih lagi orang kelantan. Kali ni Ika share version masak kicap. Sekali buat pasti jatuh cintaaa.
Senang je. Pejam mata, konpem tak nampak nak buat, hehhe.
Bahan-bahan:-
Ikan ayo/tongkol/kayu seekor, ambik bahagian isi je
2 biji labu bawang merah saiz besar
1 biji labu bawang besar dipotong bulat
1 keping asam keping
1 sudu besar cili boh
Garam gula secukup rasa
Resepi paling sempoi, orang tak pandai masak confirm menjadik umpphh pertama kali buat pun.
Top Social