Resepi Acar Masak Turun Temurun

4.01.2021

Dikala hujan brekk brekk mulalah anak tekak pun bernostalgia. Kalau makan sayur acar masak dihawa sejuk ni, memang umphhlah. Resepi ni diperturunkan oleh nenda Ika, alhamdulillah hari ni try buat sebijik rasanya sama macam mak minah buat. Resepi orang tua zaman dulu, rasanya memang unik dan menambat selera anak tekak ni. So sempena anniversary tak sambut dengan kek, kita sambut sajalah dengan masakan kampung.

Menu ni menu special kat Kelantan, sebab masa bulan puasa je banyak jumpa menu acar masak sayur ni. Ni juga antara resepi dan menu kegemaran Ika, rasa dekat di hati, asal teringat kampung memang makanan kat kampung lah Ika layan masak, terubat hati nak balik kampung dikala waktu tak dapat balik kampung sesuka hati. Kita layan makan acar sajalah kenyang juga hati perut ni, nak memikirkan keadilan dunia tipu-tipu memang sampai sudah tak selesai. So mohh kita layan masak, lagi syokk. Jom tengok resepi mudah tapi sedap sangat aihhh, konpem menambah makan nasi huhuuu tambah pula dimusim hujan tak menentu ni.

Bahan-bahan:-
1 labu bawang merah saiz sederhana besar
2 ulas bawang putih
1 inci halia
Cili boh (2 sudu besar)
Cuka (2-3 sudu besar) 
Santan
Timun batang dipotong memanjang, buang biji
Bendi
Taugeh
Lobak merah
(boleh juga letak kobis atau sayur kegemaran yang lain)






Post a Comment