Nasi kerabu ni memang antara menu pilihan dan kesukaan tak tunggu tika bulan Ramadhan je. Kalau dapat maka hari-hari masa breakfast, heaven uiii. Nak cari kat Bazar Ramadhan memang takde yang kena dengan selera sendiri. Kalau kat Kelantan boleh kata breakfast menu setiap hari sebab tak pernah boring menu yang satu ni. Tapi dah kalau duduk bermastautin kat luar nak cari yang sedap dan ikut selera sendiri agak payah juga lah.
So the best way, kena buat sendirilah. Nasi kerabu kelate version yang Ika buat ni paling simple dan yang penting tahan lama insyaallah sambal kelapa tahan sampai ke sahur malah boleh disejukbekukan. Sebab ianya dimasak.
Average hour buat nasi kerabu ni sama dengan buat nasi ayam dalam 1 jam. Beza bahan je. Senang sangat kot buat nasi kerabu. Ni resepi sangat mudah tapi menyelerakan, yang penting puas hati makan. Nasi kerabu akhir zaman ni dia punya mahal memang melampau lampaulah, tapi tak boleh nak kata apalah sebab tengok juga bahan mentah lani, berpeluh sekali membeli. Jadi memang setiap kali buat ada hasil masakan yang tak habis ku bekukan, jimat banyak kalau nak repeat makan.
Sebab sekali buat memang buat lebih bab condiment tu macam sambal kelapa dan tumis budi, nanti nak makan lagi je defrost je then sediakan ulam, budu, sambal lada dan tanak nasi je. Okey je makan yang reheat ni, yang tak boleh tu apa boleh buat kena rajin jelah, macam daku alhamdulillah perut takde masa lah, semua telan apa yang boleh dan halal. Lagi pula makanan yang masak sendiri, lauk tak habis kalau banyak sangat ku simpan, kuah lebih simpan freeze, nak guna masukkan lauk lain je.
So meh kita buat nasi kerabu hari ni, sekarang sebungkus nasi kerabu kalau caj RM8-RM10 tu biasalah, tengoklah cara nak sedia pun, bahan mentah lagi, memang boleh tahan mahal dan ambil masa kalau nak makan, tu sebab berbaloi buat sendiri. Selamat mencuba.
Top Social