Haaa, mak-mak semua dah settle masuk dapur ke waktu ni. Nak cuti bersambung tak boleh kering idea nak masak apa. Sel otak kena laju berfikir nak masak benda yang sedap dan senang, tak ambil masa yang lama kat dapur kan.
So Ika nak share satu resepi favorite Ika dan anak-anak. Tahu resepi pun masa belajar kat Universiti dulu kat rumah dengan geng rumah sewa. Kitaorang punya jadual dulu rotate bila nak masak, resepi masing-masing nak masak apa, kitorang masak je, yang lain makan jangan komplain, hahha.
Alhamdulillah banyak jugaklah belajar menu-menu baru termasuk menu yang satu ni, memang first time makan memang jatuh cinta ikat mati, hahha.Thank you Kak Rin ajar iols menu ni, memang masa tu first time makan menu sempoi ni, tak pernah jumpa dan makan, apatah lagi masak, makan dan rasa pertama kali terus tangkap cintan, jadi Ika share iaitu sup telur kentang.
Bahan mudah:-
*1 labu bawang merah saiz besar-mayang halus
*3 ulas bawang putih - mayang halus
*Halia 1 inci - mayang halus
Air (depends pada kuah yang kita nak)
Telur 5 biji (depends masing-masing, anak-anak ioks hantu telur jadi kena buat lebih)
Ubi kentang 5 biji potong dadu besar
fucuk
Sos tiram 1 sudu (kalau nak guna kiub ayam pun boleh, depends masing-masing)
Garam pink secukup rasa
Sedikit lada hitam
Cara buat:-
Tumis bahan bertanda hingga garing dan naik bau, masukkan air, lada hitam, sos tiram@kiub ayam, garam pink. Kacau dan masukkan ubi kentang, biarkan ubi sekejap dan masukkan telur dan suun dan fucuk, tutup sekejap biar hingga masak. Boleh hidang dengan sambal belacan, ikan masin goreng, perghh! Atau boleh juga dengan sambal tempe bilis pedal, ikan masak sambal, menambah nasi okay. Yang tak pandai masak first time buat, terus jadi. Boleh refer gambar.
Top Social