Semalam punya kalut berlaga-laga aktiviti, anak kalut nak main basikal. Ika kalut nak masak untuk buka puasa nak dijadikan cerita, ingat plan nak buat laksa penang, sekali daun kesom takdelah pulakk.
Daun kesom takde memang tak umphhlah kuah laksa penang. So dari kuah laksa penang on the spot buat kuah laksa lemak kelantan. Pun boleh. Campak, terus tinggal masakan atas dapur, teman anak main basikal depan rumah. Siap main sedang elok kuah masak, laksa masak, dah nak azan.
So Ika nak sharelah resepi senang sesangat ni, tak sampai sejam boleh siap. Guna sardin segera je uols, miahaha. Adoii bab pedajal resepi kan, huhu asal sedap macam yang original kuah, apedehal kan?
Ni Ika buat untuk sekali makan je.
Bahan mudah laksa lemak:
1 labu bawang merah saiz sederhana
1 labu bawang besar saiz sederhana(Ika suka guna sebab rasa manis)
1 sudu kecil lada hitam
1 tin sardin saiz besar (guna mackerel)
2 keping asam
1 inci halia
2 batang serai
Garam gula secukup rasa
1 kotak santan KARA
1paket laksa segera direbus hingga lembut.
Tips: rendam dengan air sejuk dulu laksa kering selama sejam, kemudian rebus dalam air mendidih.
Top Social