Resepi Nasi Arab Sempoi, campak-campak pun jadi

2.25.2023



Panjang aihh dia punya mukaddimah. Saje nak bagitahu, time hujung bulan la, gaji merangkak nak masuk, dia punya tekak tu memacam nak makan kan, tengok orang makan terliur, tengok iklan meleleh. Tapi kalau dapat gaji pun, gaji lalu masuk akaun je, menyinggah kejap katanya.

Jangan sendu ok, tak nanti makan kat kedai je makanan special nasi arab ni. Buat sendiri lagi puas hati aihh, air tangan kita plak tu, wajib rasa lagi special. 

So, tetiba pulak tekak wat hal nak makan nasi arab boleh buat sendiri dah. Kalau bujang takpela baru rm8-rm12 sepinggan, kalau anak berjujuk macam iols ni, kenalah kreatipp giteww. So memandangkan ayam seekor dah RM13-RM15 jimatla beli seekor 2 kali makan, kan?

Meh try nasi arab version hujung bulan atau boleh jadikan juadah istimewa bila hujung minggu yang penting sempoi, within 1jam dah boleh makan terus, panas-panass..fuhh yang penting semua puas hati.

Bahan untuk ayam:
Seekor ayam belah 4 (Ika just guna separuh je,  ambil bahagian thigh dan isi dada je untuk sekali makan)

Bahan rebusan:
1 batang Kayu manis
1 sudu jintan manis+jintan putih
3 ulas bawang putih
1/2 sudu kecil serbuk kunyit
1/2 sudu kecil Sedikit garam
1 sudu besar mentega
1 sudu besar minyak zaitun/minyak sapi

Bahan untuk hidangan sampingan
Timun batang potong dadu
Tomato potong dadu
Bawang merah mayang halus
Mayonis
Lada hitam
1 biji limau kasturi

Bahan untuk sos lada tomato:
1 ulas bawang putih
Sedikit daun ketumbar
Tomato
Lada merah
Cuka
Garam gula secukup rasa
2-3 biji limau kasturi atau 1biji perahan limau nipis/lemon