Sisa Makanan Jadi Vermicompost

7.15.2021

Wallah lama tak mengarang, syok sangat merentan kat Facebook, wakaka..so sambung balik mengadap alam maya sini, nak share hobi baru akibat kena kurung kat rumah, jeng jeng jeng kumpul sisa dapur dari sayur, buah, kulit bawang, kulit telur. Feeling dia fuhh, dari benci bau sampah, boleh plak ku suka bau alami depa mereput ni, akibat lama tak grounding, punya high level terus dia punya tukar. Kalau kat kampung boleh la layan bau daun kering kena bakar apa semua. So disebabkan dah ting tong tak pijak rumput lama sangat, ada hari tertentu ku buka sliding pintu utama rumah bila lori sampah datang pungut sampah kes nak ambil bau depa bawa, punya heaven tertimbul loceng dalam fikiran nak bela cacing untuk kumpul sisa sampah makanan kat rumah ni. Mula tu ingat nak start buat bokashi, dok memikir macam leceh, tinggg terbanding pula dengan si cacing. 



Apapun syukur, dari membuang sisa dapur kini ianya dapat dimanfaatkan hasil membela cacing. Punya lama berfikir nak membela ke dak, ku memang geli sangat dengan cacing, masa dulu-dulu ni serangga favourite kot untuk di pegang buat main, asal nampak orang korek tanah ku join sama kes nak menggentel cacing. Syurga betul masa tu, sekarang tengok pun dah meremang semua bebulus, wakaka. Tapi memikirkan makin banyak sisa buangan sebab sekarang dok on buat greenjuice nak tak nak order jugak sekilo cacing African Night Crawler, cacing yang paling rakus makan.


Dah sampai tu memang ku dah Seram sejuk nak buka bungkusan, kentalkan diri sajalah nak tengok dan pegang. Kalau tak camne nak bela pegang pun tak sanggup, kikiki. Maknya geli, anak lagilah berganda-ganda geli geleman, baru depa tengok kali kedua. Kali pertama depa tengok cacing masa kat kampung tahun lepas masa terkandas kat kampung 3 bulan masa mula-mula buat lockdown. Nak buat bedraise untuk depa senang je, kena ada tanah basah, dan sumber makanan seperti kotak, bekas telur, sisa makan, ku campur-campur bahan yang ada kat rumah je.


So hasil tahi cacing ni akan menghasil tanah vermicompost yang berkualiti dan penuh nutrisi yang bagus untuk tanah dan tanaman. Ku baru belajar tanam-tanam pokok kat rumah ni, almaklum rumah takde tanah, tulah dulu masa ada tanah, tak nak hargai, semak samun juga yang di bela, rumah sekarang takde tanah sekangkang kera baru kalut nak menanam. Adeii, perangai...cemtulah,bila takde baru nak hargai. So sekarang tanam pokok dalam pasu sajalah, try test kerajinan diri dan kes tak nak bazir sumber buangan yang terhasil dari penggunaan isi rumah. The best thing, Vermicomposting menghasilkan produk yang secara semula jadi direka untuk memanfaatkan tumbuhan dalam beberapa cara yang berbeza. Manfaat yang paling penting ialah nutrien dalam kompos cacing tanah sangat mudah diserap oleh akar tumbuhan. Tidak seperti baja kimia, vermicompost tidak mudah dibuang dari tanah kerana cacing lendir yang terkandung di dalamnya. Tumbuhan mempunyai lebih lama untuk mendapatkan nutrien dan mendapat faedah maksimum. Kira 100% organiklah tanaman yang kita tanam nanti, tak perlu racun, baja bagai, cukup letak dia je, banyak tumbuhan dapat manfaat.


Bila tengok hasil cacing ni buat pertama memang happy sangat, nak menanam pokok pun rasa semangat, sebab sebelum ni asyik kena serang aje pokok, terutama pokok lada. Sedih tau newbie yang baru nak belajar tanam pokok bila pokok mati, tak sempat naik tinggi, bila berbuah, buah jadi buruk diserang parasit dan macam-macam lagi. So harap lepas ni upgrade tanaman dengan vermicompost ni moga-moga semua suburlah hendaknya. Doakan iols ye, tanam sawi pun tak dapat merasa hasil lagi takat ni, wakaka. Ku takkan putus asa demi sawi, kobis, terung, gambatee!

Post a Comment