Salam Aidiladha 2020

8.03.2020

Alhamdulillah raya haji kali ni dapat balik, ingatkan dah nangis tanpa lagu dah kat perantauan tak dapat makan daging lembu korban kihkih. Balik kali ni nak kata tak jem, 10 jam jugak dari normal rate 6 jam perjalanan balik kampung, kereta banyak, Jadi follow the flow 10jam jugak nak sampai kan ke kampung, siap pakej masuk kebun sawit, sawah padi, kebun getah lagi shortcut punya pasal, wakakka. Sampai rumah terus makan petang merangkak makan tengahari yang terlewati, bajet sampai pukul 1 tengahari, tersasar 2 jam akibat masuk je bumi Kelantan dah start beratur. Singgah beli lemang dan putu halba pakej tambah lemak yang sedia berlemak badan ni haa.
Berehat dari lenguh duduk kat dalam kereta, sempat lah lelap seround lepas melantak makan, manalah tak naik badan bila balik kampung, memang kerja untuk makan saja bila balik kampung, sahih dan cop ibu jari kaki, kihkih. 


Pagi esoknya semua dah bangun pagi-pagi kes nak tengok lembu kena sembelih, Harrazlah paling excited sebab sebelum raya dah bergoogle bagai tengok cara penyembelihan lembu, macam kan tak pernah tengok, padahal penonton setiap setiap tahun kot, orang yang dok kat depan sekali port duduk tengok lembu kena sembelih. Geng mak-mak ramai anak hanya stay kat rumah sajalah sambil tunggu dan layan karenah anak-anak sebelum part makan-makan siap. Tengahari semua bersiap untuk keluar makan dah kat rumah saudara yang memang acara makannya setiap tahun buat situ, lepas sembelih, daging yang nak buat makan terus masak kat sana, so kami bawa badan sajalah pergi makan. Selesai makan balik rumah bahagi-bahagikan daging korban untuk semua saudara mara yang dalam senarai.


Sambil tu masa ni lah geng menantu plak yang tunjuk skill memasak, ambil bahagian sikit sorang menu eloklah boleh makan petang terus merangkak makan malam. Hari pertama raya aidiladha memang acara makan menu daging lah biasanya. Kalau kat rumah mak ayah menu biasa dan popular daging masak kicap, daging bakar dan goreng, sup tulang dan asam perut. Kalau kat belah suami singgang tulang, daging goreng, daging goreng, perut bulat asam. Menunya tak lain tak bukan, asasnya dari lembu, wakaka. Nak jumpa lauk lain maybe hari ketiga dan keempat dah, sebab biasa masuk hari kedua semua dah tak boleh telan daging lembu kes muak biasanya, tahap tak boleh tengok, sudahnya lauk hilang kan muak, ikan kering, telur dadar dan sambal belacan lah jawabnya.

Raya kedua balik ke rumah mak ayah untuk beraya, walaupun dah takde daging lembu fresh di masak, boleh jugak merasa daging kambing mak saudara menjamu makan, biasa raya haji ni kat rumah memang tak masak lerr tunggu jemputan makan je. Malam tu baru kami bakar-bakar apa yang ada sambil potong kek sambut ulangtahun kelahiran ayahanda kes belated dah sebab masa ni je semua berkumpul balik. Dapat berkumpul dan makan sama-sama. 




Memang kami kalau bab makan daging korban bersungguh-sungguh masa raya korban je, habis raya semua tahap tak boleh layan dan tengok daging dah, tunggu lah seminggu dua atau sebulan dua plak hilang cemuihh makan daging baru boleh masak balik daging. Tahap naik bintang kama berbentuk daging dah orang kata kalau lahap daging korban tu, kihkih. Orang lain tak tahulah, tu family kamilah. Padan lah dengan bersungguh-sungguh semua rakyat kelantan balik kampung even berbelas, puluh jam atas jalan raya. Selain dapat berkumpul sesama keluarga, maklumlah raya puasa tahun ni semua kena kurung, raya haji kali ni, Semua tak kira dah asal boleh balik, virus tak virus,kes naik tak naik, orang kat kampung tetap nak jumpa, peduli dah kan. Apapun salute rakyat kelantan dan negeri-negeri lain, moga Allah limpahkan rahmat atas kesungguhan balik kampung, menghidupkan sunnah Nabi kita ziarah-menziarahi. Moga-moga asbab kesungguhan kita semua, virus kobid ni terhapus dan terbenam. Who knows kan, manusia merancang Allah tetap merancang. Apapun moga semuanya baik-baik saja, insyaallah amin. 



Post a Comment