Restoren Simpang Tiga Ipoh

10.02.2018

Ika memang peminat masakan jawa, indon,minang dan sewaktu dengannya. Yang pedas merecikk memang jadi pilihan. Dulu kalau dok Banting memang restoren ayam penyet api kat Putrajaya dan Cyberjaya jadi pilihan.
Sekarang kat sini susah jugak nak jumpa ekk. Hari tu kebetulan scroll ig ternampak kat ig Yana Lee pemilik Butik LeeyanaRahman singgah makan kat restoren Simpang Tiga Ipoh ni, tengok menu macam ngencess.

Next week tu nak jadi cerita tetiba pulak gigi depan sakit. 2 hari ku tak dapat tidur langsung. Sakit tu naik ke kepala, hari ketiga tu pulak memang dah hujung minggu banyak klinik tutup. Mampu telan pil kalsium shaklee je buat ubat tahan sakit. Floss gigi, kumur dengan air garam, sapu serbuk bunga cengkih aduii memang bisa betul. Sampai lakiku pun tempias tak dapat tidur.

Memang tak terbuat kerja. Nak dijadikan cerita gak, stok kalsium memang dan bucu-bucu nak habis, so terpaksalah terjah Shaklee Ipoh hujung minggu tu. Eh dikesempatan sakit gigi nyut nyut akal aku panjang fikir, alang-alang nak pergi Ipoh ni bolehlah singgah makan kt restoren tu. Biasalah shoot 2 in 1 terus, sakit gigi punya pasal, klinik gigi plak banyak tutupkan.


Aishh, sakit gigi pun bab makan aku tak kalah, boleh tahan, mbahaha. So balik dari Shaklee lakiku tanya nak makan kat mana. Well soalan pucuk dicita ulam mendatang namanya,apalagi terus bagitahu. On ja lakiku, lagi haru aku jawab ikutlah tak tahu, sampai sudah tak jumpa kedai makan nanti sebab bukan taste,mbhahaa. Pusing pusing rupanya area tu dah banyak kali kami laki bini lalu cuma tak pernah masuk ke dalam kawasan bangunan kedai tu sebab ada gate automatik bila masuk kena ambik kad bagai.

Senang je lokasinya sebab kat kawasan corner lot dan kedai ni memang besar gakla, hampir 3 lot kedai kot. First impression bila masuk restoren memang not bad sebab nampak kemas, bersih dan tersusun. Kat tepi restoren khas untuk menu bakar, kat dalam tu semua menu jawa termasuk ayam penyet pun ada.


Sambil tunggu order sampai, memang haru lah nak layan karenah anak-anak, tapi memandangkan diorang ni dah biasa kat meja makan which is kena mengadap makanan kat meja makan, dalam kereta pun dah bagitahu awal diorang akan makan kat kedai makan, so kena makan sampai habis. Disebabkan anak Ika ada jenis mata helang, terlebih teliti, nampaklah pulak aiskrim khas buatan restoren nih, perisa pulak durian, memang hantu durian, lagi pulak musim durian waktu tu belum habis makanya riuhla pakat mintak aiskrim satu sorang. Bab membeli memang win, bab nak menghabiskan makanan dah nak tercabut kutenung anak kes semua tak habis, suruh kongsi semua tamak.

Sudahnya lakiku yang habiskan aiskrim, mamanya nak makan join sekali tak dapat lerr sakit gigi. Tengah kalut dengan anak, order sampai, apalagi memang kena makan cepat-cepatlah masa anak semua behave elok ja. Uii, nak makan gigit lauk punya sengal, sakit sebab gigi depan, tapi gigih gak makan. Sambal penyet not bad, tapi kalau tambah pedas kaww sikit lagi confirm bagi 5 bintang.
Sakit gigi pun sempat lagi suruh laki order nasi tambah, huii dia punya nafsu makan tu boleh tahan, sakit gigilah sangat kan, mbhaha. Lauk lain tu sedap gak termasuk masak daging apa entah, lupa dah namanya. Over all puas hati dengan kesedapan dan servis restoren nih. Masa memula masuk restoren terkejut kami ingatkan zahid hamidi dah dok kalut dengan pekerjanya, maybe owner restoren nih, sebijik kot.

Restoren ni sesuai sangat untuk big family event sebab ada tempat khas berhawa dingin. Lengkap dengan surau dan tempat asing untuk yang merokok. 4/5 bintang, dan boleh repeat datang lagi. Korang nak datang sini waze je alamat kat bawah.


D-G, Jalan Dato Seri Ahmad Said, Kampung Kastam Greentown, 30450 Ipoh, Negeri Perak.
Buka sampai malam, tengok menu malam pun not bad.