Cerita tentang binatang atas daratlah pulak, habis cerita binatang dalam laut, sambung cerita binatang darat pulak. Dalam banyak-banyak Nikmat makan, ku syukur sangat Allah kasi nikmat boleh makan daging kambing, sebab memang ada ye orang yang tak boleh telan daging kambing, hamis dan berbau pelik. Ada macam-macam, ada yang makan jadi pening, ada yang makan naik darah, tapi alhamdulillah daku kalau makan daging kambing, bertambahlah jawabnya, tolak batu kayu je, ahahaha. Yang halal, sedap, rugilah tolak.
Anak-anak pun sama ku dah ajar depa makan daging kambing masa kecik lagi, pun jadi favorite depa gak lerr. Mungkin kita pernah lalui saat sukar, nak merasa daging kambing ni tak mudah ye. Sama macam daku, that's why sangat menghargai makanan, ku masih ingat lagi kambing tersedap yang pernah Ku makan dulu, dengan view satu KL yang cantik, masih melekat diingatan rasa kambing tu. Lamb Shank namanya, kat Restoren Haven ampang. Dah tak wujud pun Restoren tu, tutup akibat dek tanah runtuh kawasan tersebut. At least pernah ada kenangan melihat pemandangan malam kat sana sambil menikmati daging kambing yang sedap. Masyaallah. I love city view, sekali sekala, the lights, the noise tapi tak boleh lamalah. Sehari dua okaylah.
Dan kedua rasa kambing sedap dekat Restoren Al-Rawsya. Sekarang kambing bakar favorite Pak Mat Western la setakat hari ni, bukan sebab apa pun, sebab antara daging yang lembut, empuk bila masak. Ku dah banyak juga makan kat cafe dan restoren yang serve lamb grill, kebanyakannya mengecewakan sebab almost keras nak tercabut gigi bila makan, tak lagi bab kunyah, lenguh habis rahang mengunyah untuk kasi telan. Rasa not worth it sekarang kalau pergi cafe lah apa pun, hipster tak hipster yang ada lamb grill, memang buat rugi je kalau order lamb grill.
So the best and worth sekarang beli kambing pak mat western je. Certain orang mungkin tak masuk lah sebab perapan kambing Pak Mat Western agak manis jugak bagiku, tapi still okay, boleh adjust rasanya. Sepaket pun puas hati, untuk kami satu family lapan kepala yang semuanya suka kambing, 2 paket 500gram kambing perapan dah mencukupi, sedang elok, harga 2 paket tak sampai seratus pun. Buat potato mash, fries, salad sendiri, dah lengkap satu hidangan kambing grill sepinggan sorang, memang jimat.
Pernah juga ku beli kambing frozen yang siap potong tu, konon nak perap sendiri, apa tak sedap wehh, sebab bau hamis tak hilang dan kuat jugak baunya. Entah camnelah Pak Mat Western buat hilang bau tu. Lepas pada try buat sendiri tak jadi, senanglah sekarang, beli yang dah siap perap je lah, settle! Buka paket bakar je.
Pernah buat kambing bakar masa aqiqah anak, seekor tak cukup ye, dua tu sedang elok, punya ramai rupanya peminat daging kambing ni, lagi pulak yang bakar. Kalau nak jamu kambing, family ku saja pun dah seekor, tak campur jemputan lagi, punya ramai anak-beranak. Tapi time jamu kambinglah, jemputan memang ramai yang datang, kira special betullah bila jamu kambing ni. Nak makan kambing kat kampung, tunggu masa aqiqah anak-anak lerr.
Sekarang asal cerita nak makan kambing bakar cari je kambing perap Pak Mat Western. Apapun ini bukan iklan berbayar, just sharing kesedapan dan puas hati layan makan kambing Pak Mat Western. Hahh, bab makan ni ada je ideanya kan? Pastu bilang nak kurus.....