Pages

Pages

1.29.2022

Resepi Popular Turki Manti

Ika share resepi popular turkish ni, Manti namanya, lebih kurang dumpling kot, bezanya Manti ni saiznya kecik cinonet. Tapi memang sedap even bahannya sempoi je. Anak-anak suka juga resepi ni, sekali buat memang licin, sebab memang rasanya masam-masam yogurt dan sos tomato, anak-anak Ika memang suka rasa tomato tu, so buat la resepi berasaskan kuah tomato, pasti laku tak beragak. 



Original resepi sebenarnya guna daging kisar, Ika guna daging ayam kisar je kes nak ngabiskan apa yang dalam freezer. So bahannya mudah sangat. Yang payahnya bab nak gentel wantan lerr, saiz cinonet nak perabis satu bungkus tu memang boleh tahan. Kalau buat saiz besar, tidak lerr plak namanya Manti,aha haha. Nak menggentel isi utama tu bercinta sebab saiznya, kalau buat sambil membawang dengan adik beradik ni memang best😆. Tak sedar dah siap satu hidangan.


Apapun ringkas sangat-sangat resepi ni, bahan pun apa adanya la uii, tak sempat pening baca bahan masakan pun, Ika kalau bab masak bila anak ramai ni, memang yang ringkas mudah tu pilihan utama, sebab nak jimat waktu masak, tambah pula kalau anak dah mula berbunyi "mama, kami lapar, haa, biasa kalau cemtu, memang 15-minit ke 30 minit makanan dah siap terhidang dah". Eh, Ika tak guna Thermomix lagi buat masa ni, sebab yang ada sekarang pun dah mudah sangat, dari sedia bahan dan masak, insyaallah paling lama sejam Ika masak. Nasi kerabu, nasi ambeng tu satu jam tu oklah nak siap berhidang. Yang lain takat masak nasi, nasi dagang dan whatever nasi insyaallah 7 ke 10minit dah siap guna pressure cooker. So kita teruskan agenda buat Manti Turkish ni. Menu ni boleh makan untuk breakfast, lunch atau dinner, ikut selera tekak bila nak makan. 




Bahan mudah dan cara buat:

Bahan buat Manti 
*Sebungkus kulit wantan ready-made(elok yang jenis 4 segi, sebab nak potong 4 plak) 
*Isi ayam kisar/daging kisar
*2 labu bawang merah cincang halus
*Daun sup/ketumbar mayang halus
*lada hitam 
*garam pink secukup rasa
(semua bahan tu kisar halus dalam processor food pun ok, sekali tekan semua sebati)
 
Bahan buat Sos Manti
Puri tomato 1 tin kecil (dalam 3 sudu besar) - panas kan sekejap
Yogurt asli 
Minyak zaiton
Cili flakes/ serbuk cayyene


Cara buat mudah je, ambil kulit wantan yang di potong tu letak isi ayam tadi, lepas tu kemas kan dengan air tepung) terus campak dalam air didih, sekejap je wantan ni masak terus angkat. Tapi nak buat 2 kerja dalam 1 masa ni mencabar la kot, kang dok ralit menggentel, lupa tengah merebus, habis kembang terkoyak Manti tu nanti. Manti yang di rebus timbul, angkat dan toskan. Nak hidang, ambil Manti yand ditos kan, letak sos tomato puri sikit, sedikit yogurt asli, dan percik kan sikit minyak zaiton, suka rasa pedas boleh tabur cili flakes atau serbuk lada cayyenne. Nak makan, gaul je semua serata, dan ngappp makan, uii sedap ai tell you. Walaupun tak pernah sampai Turki lagi, haruslah makanan sempat rasa dulu, nanti-nanti sampai lah sana tu bila sampai masanya, amin.