Ada orang memang antara favorite seafood dia ketam, udang, sotong dan pelbagai lagi seafood lain memang tak boleh tolak kalau ada depan mata. Daku antara seafood favorite terpaling favorite sotong, sebab apa sotong? Sebab takde cengkerang. Takde kulit, tak perlu nak kopek, belek-belek. Tu jelah asbab utama ku paling suka sotong. Udang? Hoiihh rugilah kalau tak makan, tapi second place favorite pasal kena kopek kulit. Rasa renyah kalau nak makan. Tambah kalau ada anak kecik beriba time nak makan.
Kalau ada yang tolong buangkan kulitnya, insyaallah berbelas ekor pun still boleh makan, hahahaha. Ketam lagilah, last in list, lagi renyah uiii. Dengan struktur isinya agak payah nak korek, lagilah buat daku tak berminat mana nak makan, walaupun isi ketam sedap sangat. Since ada anak-anak yang suka sangat ketam ni, nak tak nak memang ada masa melayan jugakler kopekkan kulit ketam ni kat depa.
Cuma nak cari ketam segar isi putihnya kental segar, memang payah juga, kira yang nasib baik dapat segar bebenar untunglah merasa ketam sebenar. Orang kata nak makan ketam udang, orang kayangan lah dapat merasa lani, dapat makan sardin zaman la dikira mewah dah, mana taknya harga melangit tinggi asbab inflasi. Untung orang dok tepi laut, tak pun yang suka memancing, memukat, menjala ni, dapat makan free tapi tenaga banyak jugak lah habis nak mencari si ketam.
Anak-anak pun kira bertuahlah dapat merasa makan seafood sekali sekala sebulan. Bukan selalu sebab ada anak yang resdung tak boleh layan selalu permintaan, ada hari special kita layan kasi makan dan masak special. Sekarang nak makan seafood kat kedai rasa tak berbaloi, sebab tak setara yang dapat masuk perut, mahal sangat boleh luruh jantung tengok bil makan kat kedai. Sebab tu seafood ni antara makan dan masakan special treat untuk family kecil kami. Kenangan makan ketam masa bujang dulu boleh kira lah berapa kali je mengadap ketam ni, bukan binatang terpilih untuk kami adik beradik untuk dimasak sebab susah nak makan, nak dapat merasa isi jenuhla, tu dakulah.
Since anak-anak dah jatuh cinta dengan rasa ketam ni, ada masa musim ketam, kami cari masak dan paling tak digemari, kopekkan isi untuk anak-anak. Lama-lama dalam benci tak suka, ku dah expert cari isi ketam ni di setiap genap ruang, bentuk ketam. Bangga sekejap sebab macam mustahillah ketam ni ada dalam menu masakanku plak tu isi ketam habis kena hentam cari takde yang tinggal, hanya kulit semata bila hadap makan.
Mengandung yang bongsu plak, pecah rekod mengidam nak makan ketam, since tu lah daku dah jatuh cinta dengan ketam ni. Beberapa kali juga pergi Teluk Senangin semata nak cari ketam segar, tapi payah nak dapat kalau bukan musim. Kebetulan masa mengidam tu suami siap tunggu nelayan balik laut tanya ketam, non hadoo. Pergi kali kedua unplanned, siap ada pak cik jual ketam baru naik ke darat, segar bugar lagi, hidup, datang depan-depan tanya nak beli ketam dak? Tu orang kata kalau dah rezeki tak kemana ek, dah lah dapat murah, banyak ekor pulak, besar lagi, segar lagi, nikmat apa nak didustakan. Masyaallah tabarakallah, maka dapat lah makan ketam.
Rupanya kalau tahu cara nak makan ketam ni ada strategi juga, dan teknik untuk kopek isinya, hanya guna bahagian badan ketam juga. Nanti next time daku share cara nak makan isi ketam paling sempoi guna kaki depa gak. Tak perlu bantuan gunting, penukul, pemotong apa. Ni hasil pembelajaran dari kekerapan makan ketamlah tahu cara nak kopek depa kasi berbaloi makan.