Cuti-cuti ni ramai ke keluar dari rumah? Jalan-jalan cari makan ke? Makan angin ke? Ika alhamdulillah sempena hujung bulan ni dapatlah pusing 279kali dari ruang dapur ke ruang tamu, dapatlah 2k step sesaja, wakakka.
Sempena cuti bersambung, gaji ni ramai yang suka celebrate makan-makan kat luar sekali sekala kan? Ika pun suka gak cemtu. Tapi memandangkan kfc dah naik rege, kenalah forward makan 2bulan sekali je makan makan fastfood ni kan.
Celebrate kat rumah, masak-masak special pun kesukaan Ika gak.
Biasa menu Ika buat nasi speciallah masak untuk keluarga, buat menu jarang-jarang makan. So semalam suami request nak makan nasi minyak, gigih suami keluar cari barang masak dengan anak-anak, kita on saja.
Nak makan kan?.
Yang tak on, kalau jenis nak makan sedap ketam berlada, sotong bercili, ikan merah pedas manis, tapi kat dapur ada bilis dengan cili api, suruh gi beli barang sikit tak hulur kat bini, aa yang ni boleh angkat jurus cili berasap kat hidung, wakaka, gurau tengahari naa. #maluapabossku.
Act like a boss kat kitchen tu biasalerr.
So bila suami request nasi minyak, teruslah mengimbau kenangan nasi minyak Terengganu, almaklum 3 tahun merantau ke Terengganu. Orang terengganu ja makan nasi minyak pepagi, kikikih.
Nak buat nasi minyak ni mudah sangat, biasa nasi berperisa ni within sejam dah boleh siap kalau kena cara. Yang penting bahannya wajib adalah. So jom tengok resepi nasi minyak ringkas. Buat satu lauk dah lerr. Pilihan menu untuk nasi minyak Ika buat ayam masak kurma dan acar mentah. Checkout resepi dan cara buat kat gambar ok.