Sebulan kami laki bini berselera hadap makan menu ringkas berkuah sambal kering bila makan, cukup lauk pun ringkas, kadang ayam goreng, ikan goreng, sayur goreng makan dengan nasi panas gaul sambal kering pedas merecik, sengaja buat pedas sebab memang kami suka pedas. Pedas sambal kering ni berbeza dengan sambal gepuk, sambal berlado apa semua tu. Resepi sambal lada kering ni dari nenek belah ayah Ika, dulu-dulu balik sekolah naik rumah nenek kat sebelah cari makan tengahari, lauk simple cemni kami berselera makan, kadang kuah minyak goreng ikan pun kami bantai makan bertambah, sebab memang nikmat pun. Masa mula-mula kahwin buat sambal ni, laki ku tak hadap pun, dia cakap dia tak suka makan nasi kering tak berkuah basah, lekat kat tekak. Katanya, ku buat dekkk je, layan sorang-sorang makan sambal ni pun pedehal, lama-lama bila tengok lain macam bini makan bila ada sambal kering ni, laki ku cuba makan. Haa, jangan sebarang cuba, memang jatuh cinta lah. Ada sambal ni terus angkat kaki sebelah atas kerusi layan makan, bertambah-tambah gitu.
Biasa Ika buat sambal kering ni bila nak masuk bulan Ramadhan standby untuk waktu sahur, biasa jadi pembuka selera lah nak makan nasi bila sahur, lagipun resepi ni memang tak bosan makan, always authentic dan tak muak, juga memang legend (untuk Ikalah, sebab ni menu childhood moment gitu). Memandangkan waktu sahur waktu kritikal untuk mak-mak, ada sambal ni jimatlah masa, ready to eat terus. Memang kesukaan Ika resepi sambal lada kering ni, menu bila takde selera makan, menu bila teringat kampung, menu bila nak makan yang mudah tapi sedap.
Ianya bukan resepi semata tapi bersama kenangan sebab tu namanya sambal legend.
Sambal lada ni kalau kena cara masak, sebulan pun boleh tahan, tak rosak even letak kat luar. Kalau letak dalam chiller memang akan beku lah. Sangat sedap makan dengan nasi panas-panas kombinasi pulak dengan daging goreng ke, ikan kering ke, ikan rebus goreng, telur dadar, ikan goreng pun boleh bertambah-tambah nasi. Nak buat sambal ni kena sabar, sabar mengacau setiap masa, sebab nak bawang dan lada masak dan garing sekata, kalau tak kena cara yang ni, sekejap jelah sambal tu boleh disimpan.
Resepi sambal ringkas sangat uiii, nak share pun tak tergamak rasanya, haha.
*1biji labu bawang besar
*3-4 labu bawang merah
*segenggam lada kering kerinting yg super pedas(kalau tak suka pedas boleh pilih lada yang kurus, lurus tu kurang pedas sikit.
*gula kabung separuh
*garam pink
*2 keping asam keping
(kalau nak buat stok sekali banyak, gandakan semua bahan ok)
Caranya kupas dan bersihkan bawang, dan cili potong dan rendam kasi biji lada tu keluar, lepas tu basuh bersih, tos kan dan blend semua bawang besar juga lada kering. Jangan blend hancur sangat, tapi kalau tak suka sambal jenis bersepah, bolehlah blend sampai hancur halus tapi masa masak makin bertambah lerr. Apapun masukkan minyak dalam 1 senduk, dah panas, masukkan hasil blend tadi, lepas tu masukkan sekali semua bahan lain sekali kecuali garam, mula kacau, biarkan hingga pecah minyak dan bawang betul-betul garing. Guna api sederhana besar, kalau tak cepat hangit, sambal jadi pahit. So dah pecah minyak, tutup api, biarkan sekejap, masukkan garam. Boleh test rasa cukup ke tak lepas tu adjust biar secukup rasa, senang kan? Jangan lupa cuba buat.