Pages

Pages

5.06.2021

Resepi Percik Style Kelantan

Bila puasa ni, mula tekak meragam ingat itu ini, itu ini nak ditelan. Nasiblerr iols tak diet. Maka selepas ditimbang tara tahap selera tekak yang tak boleh diagak ni. Kita buat ikan percik.

Ikan percik atau masakan percik ni memang special bila bulan puasalah. Rasa puas bila dapat makan. Biasa menu yang selalu makan dengan masakan percik ni, jenis bersup-sup. Sama ada sup kaki lembu atau sup ayam kampung.

Perghh, telan air liurr wehh kalau cerita, ditambah pula ulam-ulaman dan sambal pauh ikan. Erghh dahlerr, kita tuju kat menu terus. Biasa kalau kat kampung beli jelah senang. Ni duduk merantau negeri orang kena merajinkan dirilah kalu nak makan selera menu macam kat kampung, hehhe. So checkout resepi mudah dan sedap.

Bahannya pun mudah sangat.

Ikan kembung/selar memang sedap digunakan untuk buat percik. Boleh juga nak tukar ke daging lembu/ayam/usus/organ dalam(ikut selera masing-masing). 
1 labu bawang merah saiz sederhana besar
1 labu bawang besar (Ika suka guna sebab manis)
3-4 ulas bawang putih
1 inci halia
Lada kering untuk kasi warna merah sikit /cili boh 1 sudu besar
1 keping asam
Gula melaka dan garam secukup rasa
1 kotak santan Kara guna yang pure lagi sedap
2 batang serai diketuk
1 cawan air tepung beras


Selamat mencuba insyaallah yang tak pernah buat pun gerenti jadi punya menu percik ni.